18.11.2011

metro çizerleri: hatlar arasından insan suretleri

Şimdi şöyle bir grup var: Ellerinde kağıt-kalem, yeraltında geziyorlar. Metrolara giriyor, duraklarda bekliyor, insanlara bakıyorlar. Yer bulan oturuyor hemen, yolculardan birini de gözüne kestirdi mi, başlıyor çizmeye...

Kimler yok ki... Kış vakti, tam da iş çıkışında kalın giysiler içinde vagonları dolduran, gözlerini telefon ekranına, kalabalıkta buruşmuş metro gazetesine dikenler, karanlıktan başkasını görür gibi camdan bakanlar, tek eliyle pakedini sıyırdığı sandviçi yemeye uğraşanlar... Gün içinde rahat rahat rujunu tazeleyen, kitabını okuyan hatta örgü örenler... En şıkından en salaşına, merdiven başındaki dilencisinden yaşlı başlı beyefendisine, göçmeninden yerlisine, rutin hayat bezgininden şaşkın turist gözlerine, çok malzemeli bir çorbanın her malzemesini tek tek resmeder gibi, metro çizerleri de yüzler arasından yüzleri çıkarıp çiziyor.


Kimi yorgun uyukluyor, kiminin başı ellerinin arasında, "Bir derdi var belli ki..." Bazı sayfalardaysa yalnızca boş koltuklar, yeraltının dalgın şaşırtan koridorları, gelip geçeni şehrin aşağıdaki yüzüne davet eden metro durakları... Bakarken dakikalar, saatler geçiyor. Belki de insan farkında olmadan kendisini arıyor öylesine seçilmiş yüzlerde. "Ben nasıl olurum?" diyor. Benim de yüzüm asık mıdır, gözlerimin altı kararır mı akşam olunca, kendimi tutmasam, bıraksam iki durak arasında şu kız gibi ben de mışıl mışıl uyur muyum?

"De Lignes en Ligne" sitesindeki bu resimler, aralarında ressam, mimar, çizgi roman sanatçısı, gazeteci, öğrenci, öğretmen ve illüstratörler bulunan bir gruba ait. 2009 sonbaharında hayata geçen sitenin "infos" bölümündeki günlüğüne bakılırsa gruba katılımlar devam ediyor. Paris'te yaşıyor, resim yapıyor ve günün önemli bir kısmını yeraltında geçiriyorsanız... Eh, boş bir defteriniz ve bir de kaleminiz varsa... Neden olmasın?

Sitenin fikri kadar tasarımını da çok sevdim. Çizerlerin kimlik kartlarının buradaki metro kartı Navigo biçiminde yapılmasına ise bayıldım. Buyurun, siz de bayılın >> De Lignes en Ligne

(Birinci çizim: Bandini, "Lectrice", 5. hat
İkinci çizim: 
Laurent Maffre, "2009 - Station Saint Placide", 4. hat)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder