8.12.2012

yogada kıdem

Hindistan'daki bir yoga okulunun internet sayfasında, sıkça sorulan sorular bölümünde rastladığım bir soruyu ve yanıtını buradan paylaşmak istedim.

Soru, pek çoğumuzun aklına gelebilir:

"Ben başlangıç seviyesinde sayılırım. Derslerinize katılmam uygun mudur?"

Şimdi yanıtı dikkatlice okuyalım:

"Yogada kişi, iki biçimde başlangıç seviyesinde olabilir. 

Bunlardan ilkinde kişi, yoga duruşlarını (asanaları) kısa bir süredir yapmaktadır. Ancak asanaların birçoğunu henüz denememiş olsa da, yoga felsefesini anlama ve günlük hayatına uygulama konusunda çaba göstermektedir.

İkincisi ise, kişi yıllardır düzenli olarak yoga duruşları yapmaktadır fakat yoga felsefesini henüz öğrenmemiş, kavrayamamış ya da hayatına geçirememiştir.

Bunlardan hangisinde kendinizi başlangıç seviyesinde gördüğünüzü iletirseniz, eğitmenlerimiz sizinle bir görüşme ayarlayacaklardır."

Her iki örneğe de çevrenizde rastlamışsınızdır, en azından bazısını kendinizden biliyorsunuzdur. Bunun adının illa "yoga" olmasına da gerek yok ayrıca.

Ne ustalık ne de acemilik sıfatlarının esiri olmadan, hayatın her alanında o ilk günkü zihinsel ve ruhsal tazeliği, başlangıç zihniyetini korumak en önemlisi sanırım. Sevgili hocalarımdan birinin dediği gibi, hepimiz öğrenciyiz bu yolda. Hem matın üstünde, hem de matın dışında:)

Benim gerçek anlamda öğrenciliğimin başladığı yer ise burası. Tüm hocalarımı, arkadaşlarımı, orada yaşadığım her şeyi ve tanıdığım herkesi şükranla anıyorum...


                                                                                                                                          Yoga günlükleri >>

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder