21.12.2011

booktrack: başka bir okuma deneyimi

Kitabınızı nasıl alırsınız?

Koltukta, ayaklarınızı uzatmış, irili ufaklı yastıklar başınızın altında, kol mesafesinde bir fincan kahveyle… Otobüste, metroda, vapurda onlarca insan, ses ve kokunun arasında, hatta bazen ayakta… Çalışma masanızın başında, dimdik oturarak, ciddi ifadeler takınarak… Belki de film müziği gibi, kitaba eşlik eden bir şarkıyla?

Mark Cameron günlük feribot yolculuklarında birçok insanın kitap okurken müzik dinlediğini fark etmiş. Dış seslerden uzaklaşmak için takılan kulaklıklar, Cameron’un aklına bir fikir getirmiş: Müzikli, efektli kitaplar. Diyelim ki roman bir gece kulübünde başlıyor, piyanoda caz çalıyor biri, masalarda kadeh sesleri, kahkahalar… Moby Dick mi dediniz, gemiye çarpan dalgalar, Beyaz Balina’nın meydan okuyan çığlıkları geliyor kulağınıza. Mark Cameron ve kardeşi Paul, temelini New York’ta attıkları Booktrack ile alışılmışın dışında bir okuma deneyimi sunmayı amaçlıyorlar.


Sesler derken bahsedilen elbette kitap boyunca seçilmiş şarkıların fonda rastgele çalması değil. Daha önce okuruna şarkı listesi öneren, kitaba ek müzik CD’si hazırlayan yazar ve yayınevleri olmuştu. Booktrack’i farklı kılan, müzik ve efektlerden oluşan seslerin okunan satırla eşzamanlı devreye girmesi. Önce kişinin okuma hızı belirleniyor ve ilk birkaç sayfadan sonra ses efektleri, okunan cümleye göre şekilleniyor. Odaya biri mi girdi, kapı gıcırtısını duyuyorsunuz, kimi yerde yazarın kendi sesinden yorumlar bulmanız bile mümkün. Peter Pan'den bir örnek görmek ister misiniz? Buyurun:

Gelelim kullanıcıların yorumlarına... Bir kısım okuyucu Booktrack’teki üçgen ikonun dikkat dağıtıcı olduğunu söylerken bazıları en ufak bir rahatsızlık duymuyor, hatta bu ikonun satır üzerinde gezinen bir parmak gibi odaklanmayı kolaylaştırdığını düşünenler de var. Ses efektleri için de benzer görüşler mevcut. Aslında denemeden bir karara varmak oldukça zor. Efektler sayesinde dış dünyadan kopuveren ve kendini bir anda öykünün içinde bulanlara mı, rüzgârlı bir günde geçen olayları yaprak hışırtıları arasında okumanın rahatsız edici olduğunu düşünenlere mi inanmalı? Tüm bunların yanında Booktrack, “Bu artık bir kitap değil, multimedya ürünüdür,” diyenlere ne yanıt vermeli?

“E-kitap mı, kitap mı?” tartışmaları sürerken “Ses olsun mu, olmasın mı?” diye düşünmek için belki henüz erken. Yeni teknolojilere meraklı kitap kurtlarının bu tartışmalardan çok, Booktrack'in raflarıyla ilgileneceğini sanıyorum. Bu duyuru da onlara gelsin: En son "Sherlock Holmes’un Maceraları"nı yayımlayan Cameron kardeşler, çok yakında "Alice Harikalar Diyarında"yla karşınızda.



Notos'un 30. sayısındaki Aganta haberleri arasında yayımlanan bu yazım, Denizesıfır'a katılmadan önce güncellendi.  Kapak konusu olarak İhsan Oktay Anar'ı işleyen Notos Ekim-Kasım 2011 sayısı için tıklayın >>

Fotoğraf: janjoon028

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder